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https://doi.org/10.24546/00228412
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00228412 (fulltext)
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メタデータID
00228412
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open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
トマト追熟果の熟度とペクチン質の変化との関係について
トマト ツイジュクカ ノ ジュクド ト ペクチンシツ ノ ヘンカ トノ カンケイ ニツイテ
その他のタイトル
On the Change of Pectic Substance of After-ripening Tomato Fruits
著者
著者名
広瀬, 智久
Hirose, Tomohisa
ヒロセ, トモヒサ
所属機関名
神戸大学農学部
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
10(1)
ページ
31-35
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1971
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
1) 貯蔵トマトの追熟中のペクチン質並びにペクチン酵素の変化を追究する目的で, 樹熟果の成熟中の変化を調べ, これと比較検討した。2) 水溶性ペクチンは, 未熟果からDark Pink stage頃まで, ほとんど増減がなく, それ以後次第に減少した。追熟果では樹熟果に比較して, Breaker stageからTable Ripe stageにかけて, かなり低い値であった。3) Calgon 可溶性ペクチンは, 未熟果では少く, 成熟につれて増加した。全期間を通じて追熟果の含量がやや大であった。4) 塩酸可溶性ペクチンは, 成熟に従って減少した。追熟果の減少速度は樹熟果に比べてかなり緩慢であった。5) Calgon抽出, 塩酸抽出を行った後のしゅう酸アンモニゥーム可溶性ペクチンは, 成熟とともに減少した。追熟果は樹熟果との間に全く差異が認められなかった。6) 全ペクチンは成熟とともに減少したが, 追熟果の減少の方が緩慢であった。7) ペクチンエステラーゼ活性は, 成熟の初期に急増し, Breaker stage以後変化がなかったが, 追熟果は全期間を通じてやや小さい値をとった。8) ポリガラクツロナーゼ活性はBreaker stageまで, わづかづつであったが, それ以後成熟未期まで著しく増加した。追熟果もほぼ同様であったがDark Pink stage頃やや低かった。
This study was carried out to investigate the changes of pectic substance and pectic enzyme of tomato fruits during storage after harvest at Mature-green stage and compared with those of fruit on the plant at the same ripening stage. Contents of water soluble pectin showed no significant change by Dark Pink stage and afterwards declined gradually in the fruits stored at 80℃ and ripening on the plant. The content was considerably lower in the former than in the latter through Breaker to Table Ripe stage. Contents of calgon soluble pectin increased during ripening, and contents of the fruits stored at 20℃ were higher throughout ripening period as compared to fruits on the plant. Contents of hydrochloric acid soluble pectin decresed with advancing stage but a rate of decreasing was condiderable slower in the afterripening fruits. Contents of Ammonium oxalate soluble pectin from the residue after extraction by calgon and hydrochloric acid was decreased with advancement of riepening, and there is no difference between the contents in after-ripening fruits stored and the ripening on the plant. Total pectin decreased during ripening and a decreasing rate was slower in the fruit stored at 20℃ than ripening on the plant. Pectin esterase activities increased remarkably from immature fruits to Breaker, and the subsequent changes were slight. There were only a trace of the polygaracturonase activities before Breaker stage, followed by a marked increase until the last stage of ripening. Activities of these pectic enzyms in the fruits in storage at 20℃ were somewhat lower than those in the fruit ripening on the plant.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
10巻
>
10巻1号(1971)
紀要論文
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資源タイプ
departmental bulletin paper
言語
Japanese (日本語)
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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関連情報
NAID
110000410138
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