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https://doi.org/10.24546/00228444
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00228444 (fulltext)
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メタデータID
00228444
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open access
出版タイプ
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タイトル
SOMOGYI法による蔗糖溶液中の転化糖の定量 : 定量中に生成する転化糖に対する補正法について
SOMOGYIホウ ニヨル ショトウ ヨウエキチュウ ノ テンカ トウ ノ テイリョウ テイリョウチュウ ニ セイセイ スル テンカ トウ ニ タイスル ホセイホウ ニツイテ
その他のタイトル
Determination of Invert Sugar in Sucrose Solutions by SOMOGYI Method : On corrections for invert sugar resulted from sucrose during analysis
著者
著者名
岸原, 士郎
Kisihara, Sirou
キシハラ, シロウ
所属機関名
神戸大学農学部
収録物名
神戸大学農学部研究報告
巻(号)
10(2)
ページ
225-230
出版者
神戸大学農学部
刊行日
1972
公開日
2006-09-15
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
還元糖の定量方法には多くの方法がある。それらのうちで微量の定量ができ, 定量できる範囲も比較的広く, しかも試薬の安定性のよいSOMOGYI法で蔗糖を含む溶液中の転化糖の測定を行い, 分析中に蔗糖が加水分解して生ずる転化糖を求める式z=x/(1.43x+1.661)+(0.0193+0.0676x)y 0.05≦x≦1.00,0.02≦y≦3.0,z≦0.70y x : 供試糖液5ml中の蔗糖量(g) y : 測定された転化糖量 (mg) z : 蔗糖の加水分解による転化糖量(mg)およびグラフ(図6), 表(表1)を得た。これらを用いて, 蔗糖溶液中の転化糖を定量するとき, 蔗糖に由来する転化糖を補正することができる。その95%および99%信頼限界はそれぞれ±0.002mgおよび±0.003mgである。
Reducing sugars are determined by many methods. Most of these methods, i.e. OFNER method, BERLIN INSTITUTE method, STRIEGLER method. SAILLARD method, LUFF SCHOORL method, LANE-EYNON method, HERZFELD method, MEISSL-HILLER method, MUNSON-WALKER method, etc. are applied to determine invert sugar in the presence of sucrose, but any of these methods are unable to determine very small amounts of invert sugar in use of small volume of sugar solutions. SOMOGYI method has characteristics that by which very small amounts and relatively wide ranges of reducing sugars can be determined, the volume of sugar solutions needed is little and the copper reagent used for the analysis is stable. Various amounts of invert sugar in sucrose soultions of different concentration were analyzed by SOMOGYI method and a correction-formula for invert sugar resulted from sucrose during analysis was obtained. z=x/(1.43x+1.661)+(0.0193+0.0676x)y 0.05≦x≦1.00,0.02≦y≦3.0,z≦0.70y x : sucrose in 5ml of sample solutions (g) y : observed invert sugar (mg) z : invert sugar from sucrose (mg) As shown in Figure 6 and Table 1,the formula were illustrated or tablated for the convenience. These expressions are used for the purpose of corrections of invert sugar obtained in sucrose solutions by SOMOGYI method, and the 95 per cent and 99 per cent confidence limits are ±0.002mg and ±0.003mg, respectively.
カテゴリ
神戸大学農学部研究報告
>
10巻
>
10巻2号(1972)
紀要論文
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資源タイプ
departmental bulletin paper
言語
Japanese (日本語)
ISSN
0452-2370
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NCID
AN00086218
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関連情報
NAID
110000410169
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