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https://doi.org/10.24546/00332991
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00332991 (fulltext)
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729 KB
234
メタデータ
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メタデータID
00332991
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
スプーンを使用した食事動作における肩関節外転・肘関節屈曲・前腕回旋運動の特徴
その他のタイトル
Characteristic of Range of Motion in Shoulder, Elbow and Forearm for Feeding Activities with Spoon
著者
長尾, 徹 ; 金子, 翼 ; 永井, 栄一 ; 塚本, 康夫 ; 平田, 総一郎 ; 村木, 敏明 ; 吉田, 正樹
著者名
長尾, 徹
Nagao, Toru
ナガオ, トオル
著者名
金子, 翼
Kaneko, Tasuku
カネコ, タスク
著者名
永井, 栄一
Nagai, Eiichi
ナガイ, エイイチ
著者名
塚本, 康夫
Tukamoto, Yasuo
ツカモト, ヤスオ
著者名
平田, 総一郎
Hirata, Soichiro
ヒラタ, ソウイチロウ
著者名
村木, 敏明
Muraki, Toshiaki
ムラキ, トシアキ
著者名
吉田, 正樹
Yoshida, Masaki
ヨシダ, マサキ
収録物名
神戸大学医学部保健学科紀要
巻(号)
18
ページ
77-84
出版者
神戸大学医学部保健学科
刊行日
2002-12-20
公開日
2006-09-08
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
健常者16名(男6名、女10名:年齢20.6±0.3歳[年齢幅19~24歳])がスプーンで漬け物を食べる際の,肩関節外転角度,肘関節屈曲角度,前腕回外角度を測定した。測定には磁気式三次元空間計測装置3spaceを用いた。その結果,肩関節外転角度の最大値は30.1度,最小値13.3度,肘屈曲角度の最大値は116.2度,最小値77.2度,前腕回外角度の最大値は49.9度,最小値-3.3度であった。動作中の各関節角度については,スプーンが口に近づいたとき,すべての角度が増加し,口から遠ざかると角度が減少するという山形の変化を示した。特に,肩関節外転角度は口の近くで標準偏差が大きくなる傾向があり,他の関節運動に比べて個体間のバラツキが大きいことが明らかとなった。
The purpose of this study was to disclose characteristics in shoulder-abduction, elbow-flexion, and forearm-rotation for feeding activities with spoon. The subjects were sixteen healthy students (6 men and 10 women, age : 20.6±0.3years [range : 19-24]). Using an electromagnetic tracking device system we performed a three-dimensional measurement of the motion of eating pickles with a spoon. Results : (1)The range of motion of shoulder abduction were 30.1/13.3 (maximal/minimal) degree, elbow flexion were 116.2/77.2 (maximal/minimal) degree, and forearm supination were 49.9/-3.3 (maximal/minimal) degree. (2) When spoons approached the mouth, shoulder-abduction, elbow-flexion, and forearm external-rotation increased, and these decreased after the spoon was taken away from the mouth. (3) The graph that demonstrates changes in range of movement in joints over time had the pattern of a convex. (4) The standard deviation of shoulder-abduction is highest when the spoon reaches the mouth. These findings suggested that when putting food into the mouth, compared with other joint movements, shoulder-abduction has the biggest individual variation.
キーワード
食事動作
スプーン
関節可動域
三次元動作
継時的変化
Eating
Spoon
Range of motion
Three dimensional motion
カテゴリ
神戸大学大学院保健学研究科紀要
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18号(2002-12-20)
紀要論文
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資源タイプ
departmental bulletin paper
言語
Japanese (日本語)
ISSN
1341-3430
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NCID
AN10508836
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関連情報
NAID
110004624973
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