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https://hdl.handle.net/20.500.14094/90004192
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90004192 (fulltext)
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メタデータID
90004192
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
Taurine does not affect the composition, diversity, or metabolism of human colonic microbiota simulated in a single-batch fermentation system
著者
Sasaki, Kengo ; Sasaki, Daisuke ; Okai, Naoko ; Tanaka, Kosei ; Nomoto, Ryohei ; Fukuda, Itsuko ; Yoshida, Ken-ichi ; Kondo, Akihiko ; Osawa, Ro
著者ID
A0278
研究者ID
1000050558301
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=543788ae48fc1b54520e17560c007669
著者名
Sasaki, Kengo
佐々木, 建吾
ササキ, ケンゴ
所属機関名
科学技術イノベーション研究科
著者ID
A0276
研究者ID
1000000650615
著者名
Sasaki, Daisuke
佐々木, 大介
ササキ, ダイスケ
所属機関名
科学技術イノベーション研究科
著者ID
A1291
研究者ID
1000020542137
著者名
Okai, Naoko
岡井, 直子
オカイ, ナオコ
所属機関名
科学技術イノベーション研究科
著者ID
A1329
研究者ID
1000050418696
著者名
Tanaka, Kosei
田中, 耕生
タナカ, コウセイ
所属機関名
先端融合研究環
著者名
Nomoto, Ryohei
著者ID
A1053
研究者ID
1000050418943
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=8ca73171f725b4ed520e17560c007669
著者名
Fukuda, Itsuko
福田, 伊津子
フクダ, イツコ
所属機関名
農学研究科
著者ID
A1049
研究者ID
1000020230732
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=81199c8c7ea4889b520e17560c007669
著者名
Yoshida, Ken-ichi
吉田, 健一
ヨシダ, ケンイチ
所属機関名
科学技術イノベーション研究科
著者ID
A1715
研究者ID
1000040205547
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=a324eb4a1b052e53520e17560c007669
著者名
Kondo, Akihiko
近藤, 昭彦
コンドウ, アキヒコ
所属機関名
科学技術イノベーション研究科
著者ID
A1682
研究者ID
1000010253189
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=402c7301a0e98d2d520e17560c007669
著者名
Osawa, Ro
大澤, 朗
オオサワ, ロウ
所属機関名
農学研究科
収録物名
PLoS ONE
巻(号)
12(7)
ページ
e0180991-e0180991
出版者
Public Library of Science
刊行日
2017-07-10
公開日
2017-09-22
抄録
Accumulating evidence suggests that dietary taurine (2-aminoethanesulfonic acid) exerts beneficial anti-inflammatory effects in the large intestine. In this study, we investigated the possible impact of taurine on human colonic microbiota using our single-batch fermentation system (Kobe University Human Intestinal Microbiota Model; KUHIMM). Fecal samples from eight humans were individually cultivated with and without taurine in the KUHIMM. The results showed that taurine remained largely undegraded after 30 h of culturing in the absence of oxygen, although some 83% of the taurine was degraded after 30 h of culturing under aerobic conditions. Diversity in bacterial species in the cultures was analyzed by 16S rRNA gene sequencing, revealing that taurine caused no significant change in the diversity of the microbiota; both operational taxonomic unit and Shannon-Wiener index of the cultures were comparable to those of the respective source fecal samples. In addition, principal coordinate analysis indicated that taurine did not alter the composition of bacterial species, since the 16S rRNA gene profile of bacterial species in the original fecal sample was maintained in each of the cultures with and without taurine. Furthermore, metabolomic analysis revealed that taurine did not affect the composition of short-chain fatty acids produced in the cultures. These results, under these controlled but artificial conditions, suggested that the beneficial anti-inflammatory effects of dietary taurine in the large intestine are independent of the intestinal microbiota. We infer that dietary taurine may act directly in the large intestine to exert anti-inflammatory effects.
カテゴリ
科学技術イノベーション研究科
先端融合研究環
農学研究科
学術雑誌論文
権利
© 2017 Sasaki et al.
This is an open access article distributed under the terms of the Creative Commons Attribution License, which permits unrestricted use, distribution, and reproduction in any medium, provided the original author and source are credited.
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資源タイプ
journal article
言語
English (英語)
eISSN
1932-6203
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DOI
https://doi.org/10.1371/journal.pone.0180991
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