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https://hdl.handle.net/20.500.14094/90004332
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90004332 (fulltext)
pdf
838 KB
10
メタデータ
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メタデータID
90004332
アクセス権
open access
出版タイプ
Accepted Manuscript
タイトル
Palmitoylated amino acids as low-molecular-weight gelators for ionic liquids
著者
Restu, Witta Kartika ; Nishida, Yuki ; Kataoka, Toshikazu ; Morimoto, Masahiro ; Ishida, Kenji ; Mizuhata, Minoru ; Maruyama, Tatsuo
著者名
Restu, Witta Kartika
著者名
Nishida, Yuki
著者名
Kataoka, Toshikazu
著者ID
A1167
研究者ID
1000090717290
著者名
Morimoto, Masahiro
森本, 勝大
モリモト, マサヒロ
所属機関名
先端融合研究環
著者ID
A0412
研究者ID
1000020303860
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=536e26f454125d9a520e17560c007669
著者名
Ishida, Kenji
石田, 謙司
イシダ, ケンジ
所属機関名
工学研究科
著者ID
A0922
研究者ID
1000010283871
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=bc56357c0d6f0f29520e17560c007669
著者名
Mizuhata, Minoru
水畑, 穣
ミズハタ, ミノル
所属機関名
工学研究科
著者ID
A1709
研究者ID
1000030346811
KUID
https://kuid-rm-web.ofc.kobe-u.ac.jp/search/detail?systemId=9932913cd2f5b830520e17560c007669
著者名
Maruyama, Tatsuo
丸山, 達生
マルヤマ, タツオ
所属機関名
工学研究科
収録物名
Colloid and Polymer Science
巻(号)
295(7)
ページ
1109-1116
出版者
Springer Verlag
刊行日
2017-07
公開日
2018-08-01
抄録
We report palmitoylated amino acids (glycine, l-valine, l-isoleucine, l-aspartic acid, l-glutamic acid, l-methionine, l-phenylalanine, l-lysine) as low-molecular-weight gelators for ionic liquids (ILs). The palmitoylated amino acids gelate ammonium- and imidazolium-based ILs, at gelation concentrations of 0.3-1.6 wt.%, despite their simple molecular structures. Eight types of gelators are synthesized, with palmitoylated methionine (Pal-Met) and palmitoylated phenylalanine (Pal-Phe) exhibiting high gelation ability toward the tested ILs. Scanning electron microscopy and confocal laser scanning microscopy observations suggest that the gelator molecules self-assemble into nanofibers within the ILs, which leads to gelation. The ionogels exhibit reversible thermal transition and viscoelastic properties, which are typical of gels. Fourier-transform infrared spectra recorded at various temperatures reveal that hydrogen bonding and van der Waals interactions between gelator molecules are important in the self-assembly. Incorporating gelators of varying concentrations do not affect the intrinsic conductivities of the ILs.
キーワード
Palmitoylated amino acids
Self-assembly
Ionic liquids
Gels
カテゴリ
工学研究科
先端融合研究環
学術雑誌論文
権利
©Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2017 The final publication is available at Springer via http://dx.doi.org/10.1007/s00396-017-4093-x
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資源タイプ
journal article
言語
English (英語)
ISSN
0303-402X
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eISSN
1435-1536
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DOI
https://doi.org/10.1007/s00396-017-4093-x
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