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https://doi.org/10.24546/00069891
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00069891 (fulltext)
pdf
651 KB
375
メタデータ
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メタデータID
00069891
アクセス権
open access
出版タイプ
Version of Record
タイトル
箸またはスプーンを使用した食事動作における肩関節外転・肘関節屈曲・前腕回旋運動と動作時間の比較検討
その他のタイトル
Comparison between Range of Motion in Shoulder, Elbow and Forearm as well as Time Necessary for Feeding Activities with Chopsticks and Spoon
著者
長尾, 徹 ; 金子, 翼 ; 永井, 栄一 ; 塚本, 康夫 ; 平田, 総一郎 ; 村木, 敏明 ; 吉田, 正樹
著者名
長尾, 徹
著者名
金子, 翼
著者名
永井, 栄一
著者名
塚本, 康夫
著者名
平田, 総一郎
著者名
村木, 敏明
著者名
吉田, 正樹
収録物名
神戸大学医学部保健学科紀要
巻(号)
17
ページ
1-7
出版者
神戸大学医学部保健学科
刊行日
2001-12-01
公開日
2006-09-08
注記
本文ファイルは、国立情報学研究所CiNiiより提供されたものです。
抄録
この研究の目的は、箸を用いて食事した場合とスプーンを用いて食事した場合の、肩関節外転・肘関節屈曲・前腕回旋角度と食事動作時間の違いを明確にすることである。対象は6人の若い学生(男2名、女4名、平均年齢20.3±0.8歳、年齢幅19-21歳)であった。磁気式3次元空間計測装置(3Space-WIN)を用いて、箸またはスプーンで漬け物を食べるという動作を3次元で測定した。被験者は高さ70cmの木製の机と同じ高さに肘頭を合わせて、高さ調節式の椅子に座った。食器は体幹から前腕の長さだけ前方の位置に設置した。その結果、スプーンで食事した場合は箸で食事した場合に比べて、肩関節の外転最大値と外転幅、肘関節屈曲幅が有意に大きく(p<0.05)、肘関節の屈曲最小値は有意に少なかった(p<0.05)。しかし、その他の項目には有意な差はなかった。このことは、スプーンで食事する場合、漬け物を落とさないようにするために肩や肘の運動が大きくなることを示していると考えられる。
The purpose of this study was to determine the differences in shoulder-abduction, elbow-flexion, and forearm-rotation, and differences in time between eating with chopsticks and spoon. Six students (2 men and 4 women, age : 20.3 ± 0.8 years [range : 19-21]) participated in this study. Using an electromagnetic tracking device system we performed a three-dimensional measurement of the motion of eating pickles with chopsticks and spoon. The subjects sat on a height adjustable chair with the olecranon at the same height as the 70 cm high wooden desk. The dish was placed a forearm-length away from the subject's trunk. As a result, it was revealed that abduction as well as maximum abduction of the shoulder, and elbow flexion when using spoon showed significantly larger ranges than those in using chopsticks (p<0.05). Then minimum elbow flexion was significantly smaller (p<0.05). There were no significant difference in remainder parameters between feeding activities with chopsticks and spoon. These findings suggested that range of motion of shoulder and elbow may increase due to fear of dropping pickles from the spoon.
キーワード
食事動作
箸
スプーン
関節可動域
3次元動作
Eating
Chopsticks
Spoon
Range of motion
Three dimensional motion
カテゴリ
神戸大学大学院保健学研究科紀要
>
17号(2001-12-01)
紀要論文
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資源タイプ
departmental bulletin paper
言語
Japanese (日本語)
ISSN
1341-3430
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NCID
AN10508836
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関連情報
NAID
40005085821
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